IMG_20181117_132047

Pionjärbyggen – apbro

En apbro brukar normalt sett byggas som en ren repbro som spänns upp över en bäck eller en ravin. På lägret ska Apbron byggas längs lördagens spår. Den ska spännas upp mellan två träd.

I det här fallet bygger vi en lite stadigare variant som baseras på ett antal tvåfötter längs brons hela längd. Då blir det inte lika viktigt att få hela bron lika ordentligt spänd.

Det är viktigt att försöka ha så jämnlånga slanor i alla tvåfötter som möjligt så att bron med gångrep/slanor och räckes rep inte lyfter de olika tvåfötterna. Lägg kryssurrningen ca 70 cm från slanornas tjockare ända så att gångnivån blir lagom högt upp.

När du gör en kryssurrning: Börja med att lägga 7-8 slingor längs den stora vinkeln. Övergå sedan till att lägga slingor i den lilla vinkeln. Tänk stort gap: många slingor, litet gap: få slingor. Avsluta med att naja. Det kan vara smart att lägga surrningen i en spetsigare vinkel än slutresultatet är tänkt och sedan vrida ut lite innan man najar. Tvåfoten blir stadigare i ena riktningen, den kan gärna vilja sprida ut sig med belastning så att den spetsiga vinkeln blir större. För att hindra att belastningen gör att hela tvåfoten ger med sig säkrar vi den i nederkant med ett rep mellan ändarna. För att förhindra att repet rullar upp på tvåfoten och på så sätt gör det möjligt med en ytterligare bredare vinkel gör ni en skåra som ni sedan lägger det säkrande repet i.

Själva bron består av ett klätterrep. Repet fästs i ena ändan runt ena trädet. Det fästs därefter med fördel runt respektive tvåfot med hjälp av ett dubbelt halvslag som träs ner över ena slanan. Tänk på att lägga knopen så att repet ligger inne i krysset.

 

Constrictorknop funkar också, men kan vara näst intill omöjlig att lösa upp när bron ska rivas. När repet ska fästas i det andra trädet kan det vara klokt att låta det gå tillbaka ett eller två varv (beroende på hur långt rep man har) så att man får en utväxling och lättare både kan spänna repet, men kanske framför allt kan lägga en låsande knop med liten belastning medan man slår knopen.

På samma sätt fästs rep som handtag närmare de två slanornas ändar. Se till att de kommer ungefär lika högt upp eller lika långt från centrumlinjen så att de inte lyfter upp tvåfötterna för varandra. Här blir belastningen mindre så här funkar det bättre med constrictorknopar.

Spänna rep

För att spänna upp repet använder vi separata repslingor som sätts på repet som ska spännas med en prusikknop.

Prusikknopen kan flyttas längs repet när den är obelastad, men fäster i repet den är slagen kring när den blir belastad. En fördel med detta är att man enkelt kan spänna repet i flera omgångar efterhand som det belastas och slackar mer. Prusikknopen är som ett dubbelt lärkhuvud. Slingan kommer bli ordentligt belastad och i princip ta huvudrepets belastning är det viktigt att det är kraftigt (även om lasten fördelas på båda slingans ”tampar”. Från knopens lösa ögla spänns ytterligare ett rep mot det ursprungliga repets ögla runt trädet. Dra spännrepet ett par varv mellan prusikknopen och öglan vid trädet för att ge bättre avlastning/utväxling. På så sätt blir det också lättare att lägga en slutknop med repen fortsatt i spänn. Lägg den låsande knopen över Prusikknopen och de sist lagda slingorna så låses hela uppspänningen effektivt.

Överkurs i mån av tid och material: Bygge av Da Vincibro